Steg 1 Måla :

  

Ytan skall vara ren. Slipa vid behov.

Måla Schellack på kvistar om trät är obehandlat eller lackat. Kvistar ger gula fläckar på färgen. Torktiden på färgen förlängs också på kvistar om de inte har spärrmålats med schellak. Måla schellacken tunt annars syns den som fläckar efter vaxningen. 

Skaka burken innan du öppnar den så slipper du rora upp färgen.     

Måla 1 till 3 ggr till full täckning. Färgen behöver inte torka helt mellan strykningarna. Måla nästa lager när färgen satt sig dvs. blivit helt matt, det tar ca 2 h. Måla flödigt med färg. Det får gärna vara tjockt. Färgen härdar rakt igenom. Spä färgen med vatten om det är stora ytor som ska målas t. ex bordsskivor eller om ytan är mycket sugande. Stora ytor är lättare att måla om färgen får torka mellan strykningarna.

Låt därefter färgen torka helt innan vaxningen. Torktiden är ca 24 h. Riktigt tjocka färglager kan behöva längre tid.

 

Ju tjockare färglager desto slitstarkare yta. Lackade, sprutmålade möbler som skall slitas på t.ex. stolar och bordsskivor slipas helst före målning och behöver 2-3 lager färg.  

Det är meningen att färgen skall bli lite grov med penselränder och ojämnheter. Det är det som ger effekten vid vaxningen. Du behöver därför inte vara bra på att måla och ha dyra penslar. Underlaget skall helst vara lite ojämnt också så spackling är ej nödvändig.

Färgen går att spä med vatten. Tunn färg ger mindre penselränder och slätare yta.

Alla täckfärgerna är blandningsbra med varandra. Du kan enkelt nyansera fram din egen kulör.

Penseln tvättas med diskmedel eller såpa. Läs mer under miljö och produktinformation som finns under produkter.

 

Häll vatten ovanpå överbliven färg i burken annars härdar den rakt igenom  !

 

Att tänka på:

Gamla brunbetsade möbler och obehandlat trä speciellt så kallat ”lutat” kan ibland missfärga det nya färglagret. Säkrast är att måla ett lager schellack före målning. Själv brukar jag måla ett lager färg och låta det torka ordentligt innan nästa strykning. Måla tills missfärgningen slutat. Det brukar räcka med 2-3 ggr.

Var försiktig med den nymålade ytan före vaxningen.

Repor och märken kommer fram med vaxet.

 

Underhåll av den vaxade ytan:

Färg-vax som kommer helt i mörker, t. ex under en blomkruka kan få en gul ton. Fläcken försvinner av sig själv vid exponering av ljus igen. 

Ytan tål de flesta fläckar. Hett kaffe och curry kan ge en svag gulning som försvinner av sig själv. Repor av vassa föremål kan bättras med vaxet. Ytan kan underhållas med vax, slipas och vaxas igen eller målas om och vaxas till ny färg om du tröttnat.

Skrapa ner färgen från kanterna, häll på lite vatten och sätt på locket.
Måla längs med träådringen
Måla 2-3 ggr Övermålningsbar inom ca 2 h
Furubord målat en gång
Pärlgrå Litet furubord målad med pärlgrå