Steg 2 Vaxa:

 

Använd de små träpinnarna till att ta upp vaxet ur burkarna.

Stryk ut ett tunt lager vax med svampen på hela den målade ytan. Låt vaxet suga in en liten stund, ca 10 min.  

Torka av överflödigt vax med trasa, allduk eller t.ex torkypapper. Ytan får lite olika utseende beroende på vad du använder att torka efter med. Trasan skall glida lätt över ytan när det är klart. Låt torka ca 1 dygn.  

Nu är ytan färdig att användas. Ytan tål vatten, vin, svärmors svartvinbärsgele, mm.

Upprepa ev. vaxningen för önskad effekt.

Härdningstiden på ytan är dock minst 3 mån eftersom det är linolja i, var därför lite försiktig med ytan i början. Vaxet mjukgör färgen innan det härdat helt tillsammans.

 Ytor som är sugande, t. ex obehandlat trä kan vaxas direkt utan att målas först, men får ett annat utseende eftersom trät lyser igenom.

Stora ytor. 

Stora ytor som möbler, matsalsbord mm får bäst yta om man  slipar med fint sandpapper på första vaxlagret när det torkat. Då slipas vaxet in i färgen och penselränderna slipas ner. Vaxa sen en andra gång. Polera ev. in ett sista vaxlager när allt torkat ordentligt. Ju mer du håller på desto finare blankare yta.  

 

Varianter:

Det går att vaxa flera ggr med olika vax.

Torka av första vaxet noga så det finns chans för nästa vax att suga in lite också. Låt torka mellan vaxningarna. Slipa ev mellan vaxningarna för en finare yta.

Andra vaxningen blir mer transparent än den första eftersom den inte suger in lika mycket.

För mer täckande färg, vaxa 2 ggr med samma vax, låt torka mellan vaxningarna.

Du kan även blanda vaxerna med varandra för att få önskad färg.

Stämpla med skumgummi stämpel. Använd ytterst lite vax. Dutta vax på stämpeln med svampen. Clearstamps fungerar också utmärkt med möbelvaxet.  

 

Shabby:

Vill du ha slitna kanter och ytor funkar det utmärkt att slipa både på färgen före vaxning, mellan vaxningar och på den färdiga vaxytan.

 

Schabloner:

Hela färgytan måste ha ett lager vax innan du gör Schabloner mm.

Ta ytterst lite vax på svampen, eller trasan och ”dutta” i färgen. Dra till sist svampen längs med mönstret för att få ett penselmålat utseende om du önskar det.

Vill du göra Schabloner och tejpa ränder och är otålig som jag, kan du göra det direkt efter vaxningen bara du torkat av ordentligt. Blir du inte nöjd med schablonen kan du bara torka av mönstret med en trasa och torka rent med grundvaxet och göra nytt mönster. Om det kommer färg utanför schablonen sudda med grundvaxsvampen. Fiffigt!

Torka av schablonen när du är färdig.

Använd tejp avsedd för användning på nymålad färg.

Underhåll av den vaxade ytan:

Färg/vax som kommer helt i mörker kan få en gul ton. Fläcken försvinner av sig själv om den exponeras av ljus igen.

Ytan tål de flesta fläckar. Hett kaffe, curry kan ge en svag gulning på ljusa färger. Oftast försvinner fläcken av sig själv.

En speciell svamp finns också som suger upp smuts ur ytan. Vaxa igen efter rengöringen.

Repor av vassa föremål kan bättres med vaxet.Ytan kan underhållas med vax, slipas och vaxas igen eller ålas om och vaxas till ny färg om du tröttnat.

Blötlägg svampar, trasor mm efter användning.

Linolja kan självantända!

 

Det är enkelt att göra schabloner och linjer med det fasta vaxet
Vintage vax på täckfärg vit. Skavankerna i underlaget gör livet i ytan.